Tüzük






OKAN ÜNİVERSİTESİ
SOSYOLOJİ VE FELSEFE KULÜBÜ


ANA TÜZÜĞÜ
 

 “Bir kimsenin özgür olarak gelişmesi,

       herkesin özgür olarak gelişmesinin şartıdır.”




GİRİŞ



Sosyoloji, toplum ve insanın etkileşimini araştıran bir bilim dalıdır. Araştırmalarla dünyayı anlamlandırmaya ve küresel sosyal ilişkilere kadar tüm alanlarda ağırlığını hissettiren bir disiplindir.  Sosyoloji, insanların bir toplum içerisinde nasıl yaşadığını, bireylerin, gurupların ve de kurumların çalışmalarına odaklanmıştır. Bu toplum bilim kendi içerisinden gerçek anlamıyla yaşamı sorgulayan ve onu anlamak için topluma sorular yönelten bireyler çıkarır. Sorulan sorular ve araştırılan konular toplumsal tabakalaşmadan, politik toplum bilimine ve suç bilimine kadar geniş bir sorgulama mekanizmasına sahiptir. Bunları göz önüne aldığımız zaman yaşadığımız topraklarda sosyoloji bir ihtiyaç değil bir zorunluluktur aslında. Düşünen bireylerin fazlalığı, çabaları ve uğraşları içinde yaşadıkları toplum içindir. Toplumsal ilerleyiş ile ilgili tüm bilimler yani: Ekonomi, politika, tarih, psikoloji v.b. sosyoloji prensibinden ayrılması imkânsız olan disiplinlerdir. Tüm bunlar göz önüne alındığında yaşadığımız çağın yani 21. y.y. sosyal teorisini oluşturmak toplum bilimcilere, sosyologlara, felsefecilere ve tarihçilere düşüyor. Düşüncelerin kalıplara sığmayacağı, tüm gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin, düşünceleri kalıplara değil de yaşamın içerisine soktuklarını gördüğümüzde, yaşanan toplumsal ve siyasal ilerlemelerin hiç de boşuna olmadığını anlıyoruz. 


Sosyoloji ve felsefe dünyanın gerçeklerine dayanan bir bilimin ortak aklıdırlar. İkisinin birlikteliği ve çalışma şekillerinin sağlamlığı deneysel ve mantıksal bir olgu ortaya koyar. Aslına bakılırsa felsefenin olguları ele alışı, bir düşün gücüyle değerlendirişi ve en önemlisi mantıksal oluşu diğer bilim dallarına büyük yararlar sağlar. En kaba tabiri ile felsefe kavramlar ve kelimeler ile dövüşür. Tüm bu açıklamaların sonucu olarak sosyoloji ve felsefe yeşerdiği, filizlendiği yerde daimi bir ilerleyiş sağlayacaktır. Fakat bu ilerlemeyi solduracak olan şey ise anti-demokratik bir anlayışın, düşünceleri sınırlandıran anlayışın yaşanılan bir alanda egemen olmasıdır. 


Sosyoloji ve felsefe kulübü işte tam da bu hususları, tüm bu ilerici vasıfları bünyesinde bulundurmasıyla, yaşama ve dünyaya ilişkin sorulan sorularla çağı yakalamaya ve üniversiteyle buluşturmaya uğraşacaktır. Dahası, üzerine düşen görevleri fazlasıyla yerine getirecektir. Bilimin ve toplumun tüm gerçekliklerini, entelektüel tüm çalışmaları bünyesinde kollektif bir çalışmayla üyelerine aktaracaktır. 


Saygılarımızla,





SFK KURULUŞ TÜZÜĞÜ
SOSYOLOJİ VE FELSEFE KULÜBÜ
ANA TÜZÜĞÜ 

BÖLÜM 1 

GENEL HÜKÜMLER







KULÜBÜN ADI, MERKEZİ, ADRESİ, AMAÇLARI VE GÖREVLERİ 



Madde 1- Kulübü adı: Sosyoloji ve Felsefe Kulübü dür.


Kısa adı: (SFK) dır. 


Madde 2- a) SFK’nın merkezi, Okan Üniversitesi Akfırat kampüsü dür.           


b) SFK’nın açık adresi şudur: 34959 Akfırat-Tuzla / İstanbul 


 Madde 3- SFK’nın görev edindiği husus, üniversite içerisinde gerçek anlamda aydınlanmayı sağlamaktır. Üniversitemizdeki gerçekleştireceğimiz çalışmalar sadece sosyoloji, felsefe ve psikoloji öğrencilerinin değil tüm bölümlerde okuyan öğrencilerin ortak buluşma noktasını sağlamayı hedefler. Külüp bir bakıma topluluk ruhunu bireylere aktarmaya çalışacaktır. Hiçbir özel üniversitede yapılmayan bu yoğunluktaki çalışmalarla hem diğer üniversitelere örnek olmak, hem de üniversite içindeki öğrencilerin bu çalışmalardan olumlu yönde yararlanmasını sağlamayı hedeflemiş bulunuyoruz.


SFK’nın Temel amaçları:


a)                Kulüp içerisinde yapılan çalışmaların planlı bir şekilde gerçekleştirilmesi hususunda, tüm çalışmaların titizlikle düşünüldükten sonra uygulamaya geçilmesi sağlanacaktır. Bu çalışmalardan elde edilen faydanın ise en yüksek seviyede olmasını sağlamaya gayret edecektir. Kulüp içerisindeki çalışma metodlarının kemikleştirilip disiplinli bir şekilde yapılması, yapılan çalışmaların ciddiyetinin anlaşılmasına yardımcı olacaktır. Bu çalışmalar sıradan olmamakla birlikte akademik bir düzede hazırlanmasına gayret edilmelidir.


b)                SFk’nın yapısı gereği en önemsediği husus, kulübün tüm öğrencileri bir araya getirerek çalışma alanlarını da üyelere göre çeşitlendirmek istemesidir. Öğrencilerin tamamının bir gurup haline gelerek yapacakları çalışmalar neticesinde, tüm öğrencilerin topluluk halinde çalışma konusu için bir araya gelmesi, fikirlerini paylaşması sonucunda, paylaşılan bilgilerin kulüp içersinde öğrencilerce tartışılıp kabul edilmesi neticesinde sadece yönetimle sınırlandırılmayan bir kulüp ortaya çıkarılması amaç edinilmiştir.


c)                 Kulübün yaptığı çalışmalarda öğretim üyelerinin yapılan çalışmalara katılması asli amaçlardan biridir. Öğretim üyelerinin gerek kulüp içerisindeki varlıkları, gerekse katılımcı olarak kulübe dâhil olmaları, hem kulüp içerisindeki hem de diğer öğrencilerin kulübe bakış açılarını değiştirecektir. Yapılan araştırmalarda da öğretim üyelerinin çalışmalara katacakları katkıyla yapılan çalışmanın içeriğinin daha zengin olmasını sağlayacaktır.


d)                Yapılan toplantılarda hedef kollektif çalışmadır. Toplantılarda yapılacak bu çalışmalar sayesinde kulüp içerisinde demokratik bir merkeziyetçiliğin oluşturulması sağlanacaktır. Toplantılarda yapılan kollektif çalışma bilinci bir gurup halinde çalışmanın en önemli özelliğidir. Çünkü toplantılarda araştırılan konu başlıklarından biri aksadığında, bütün aksar. Bir öğrenci hazırlıksız geldiğinde, toplantının verimi düşecektir. İşte kollektif çalışmanın en önemli görevi de burada başlar. Birinin görmediğini öteki görecektir. Birinin düşünmediğini öteki düşünecektir. Birinin eksik bıraktığını öteki tamamlayacaktır. Böylelikle daha tamamlanmış bir bilgiye, daha eksiksiz bir değerlendirmeye ulaşılmış olacaktır.


e)                 Kulüp olarak üzerinde önemle duracağımız husus yayın ve araştırma çalışmalarının kulüp içerisinde önemli bir yer teşkil ettiğidir. Çalışmaların çeşitliliği ve yapılan çalışmaların fazlalığını sağlamak kulübün asli görevlerinden biridir. Yapılan araştırmalar neticesinde kulüp, araştırmaları bir araya getirerek kayıt altına alır. Daha sonra yapılan bu araştırmalar kulübün öngöreceği kulüp dergisinde yayınlanacaktır. Kulüp tarafından çıkarılacak olası bir derginin içeriğini yapılan tüm bu araştırmalar oluşturacaktır.


f)                   Yapılacak tüm kulüp çalışmaları, Okan üniversitesi Akfırat kampüsünde gerçekleştirilecektir. Fakat diğer Okan üniversitesi kampüslerinin (Kadıköy, Mecidiyeköy ve Maltepe) yapılan kulüp çalışmalarına dâhil edilmesini sağlamak, oradaki öğrencilerin kulüp içersine katılmalarını teşvik etmek kulüp için çok önemlidir. Bununda sebebi, diğer kampüslerde yapılamayan kulüp çalışmalarının tersine SFK bu alışılagelmiş durumu değiştirmek istemektedir. Farklı kampüslerde gerçekleştirilecek kimi çalışmalar kulübün büyüyüp gelişmesinde rol oynayacaktır.





BÖLÜM 2

ÜYELİK
 


A) ÜYELİĞE KABUL



Madde 4- SFK’ya üye olabilmek için:


a)     SFK’ya üye olabilmesinin şartı Okan üniversitesi bünyesinde öğrenci olmaktır.
b)     Kulüp tüzüğü ve programını kabul eden, gönüllü olarak çalışmayı kabul ettiği kulüpte üzerine aldığı görevlerini yerine getirmeyi kabul eden herkes kulüp üyesi olabilir.


Madde 5- Üyelik yöntemi:


a)     Üyelik işlemleriyle ilgili kayıtların düzenlenmesine dair uygulama esasları Merkez yönetim kurulu tarafından hazırlanılan yönetmelik ile belirlenir.

b)     SFK’ya üye olma işlemlerinden ilki, başvuran kişinin bir form aracılığıyla kulübe başvuru yapmasıdır. Başvuru merkez yönetim kurulu tarafından yedi gün içerisinde karara bağlanır. Başvuru’nun kabulüyle beraber üyeden kulüp adına bir adet kitap talep edilecektir. ((Edebiyat bürosu-kitap araştırma atölyesinin belirleyeceği),(bu karar kulüp odasının oluşturulmasıyla uygulamaya girecektir)). Bu şekilde üyelik gerçekleşmiş olur.


c)      SFK’da iki tür üyelik vardır. Bunlardan biri aktif üye, diğeri ise üyedir. Aktif üye sıfatına sahip olan kişi kulüpte bir yıl boyunca düzenli olarak iştirak eden üyeye verilen sıfattır. Aktif üyeler arasından merkez yürütme kururluna üye seçilir. Bunun haricinde, üyeler ve aktif üyeler kulüp içerisinde aynı haklara sahiptirler.


Madde 6- SFK da ki üyelerin, üyelik hakları şunlardır:


a)     Her üye Genel Kurulda söz ve oy hakkında,
b)     Yönetici görevler için seçme ve seçilme hakkına,
c)      Kulübün yönetici organlarına, kulüp faaliyetleri hususunda yazılı şikâyet ve öneri vermek hakkına,
d)     Kulüp çalışmalarının seyrine dair bilgi talebinde bulunmak hakkına sahiptir.



Madde 7- Üyenin uyması gereken yükümlülükler şunlardır:


a)     Kulübün faaliyetlerine katılmak,
b)     Tüzükte belirtilen görevlere, iç işleyişe ve yönetici organların aldıkları kararlara uymak,
c)      Genel kurul toplantılarına katılmak,
d)     Seçildikleri görevlerin gereklerini yerine getirmek,
e)      Düzenli aidat ödemek,
f)        Tüzükte öngörülen hükümlere uymak,
g)     Genel etik kurallarına uygun davranmak




B) ÜYELİKTEN ÇIKARTILMA



Madde 8- Kulüp üyeliğinden çıkarılmayı gerektiren haller.


a)     Kulüp tüzüğüne aykırı davranışlarda bulunmak,
b)     Verilen görevlerden sürekli kaçınmak,
c)      Kulüp organlarınca verilen kararlara uymamak,
d)     Kulübü ciddi şekilde yükümlülük altına sokan davranışlarda bulunmak,
e)      Üye olma şartlarını kaybetmiş olmak,


Yukarıda sayılan durumlardan birinin tespiti halinde üye, yönetim kurulu kararı ile üyelikten çıkarılabilir. Yönetim Kurulunun ihraç kararına karşı yapılan itirazlar Genel Kurulda görüşülür, Genel Kurul kararı kesindir, sonradan değiştirilmez. Kulüpten çıkan veya çıkarılanlar, üye kayıt defterinden silinir.


Madde 9-  a) Kulüp içerisinde kişilere herhangi bir şekilde argo, ırkçı ve ayrımcı şekilde hitap eden üyelere uyarı verilir. Aynı olay, aynı kişi veya kişiler tarafından tekrar edilecek olursa, yönetim kurulu kararıyla kulüple bağlantısı kesilecektir. Bağlantısının kesilmesi gündemde olan bir üye eğer isterse kendisi hakkında verilecek karara karşı savunma yazıp, savunmasını yönetim kuruluna sunar. Sonuç kendisine en geç yedi gün içersinde bildirilir.


b)     SFK’nın sahip olduğu demirbaşlarını veya mali bütçesini kendisi şahsı için kullanan, kulüp bütçesini yönetim kurulundan habersiz bir şekilde harcayan üye üyelikten çıkartılır.


c)      Merkez yönetim kurulu kendi içersinde oluşturacağı bir disiplin kurulu ile üyelikten çıkartılmak istenen üyenin, sebep olduğu davranışını ve savunmasını değerlendirecektir. Yönetim kurulu içerisinde bulunan üyelerin tamamının vereceği onay ile üye kulüpten çıkartılacaktır. 


Madde 10- Her üye yazılı olarak bildirmek kaydıyla, kulüpten ayrılma hakkına sahiptir.
Üyenin ilişiğinin kesilmesini istediği belge yönetim kuruluna ulaştığı anda çıkış işlemleri sonuçlanmış sayılır. Üyelikten ayrılma, üyenin kulübe olan birikmiş borçlarını sona erdirmez.





BÖLÜM 3

KULÜP



A) BÜROLAR


Madde 11- SFK’nın büroları şunlardır.



a)     Bilim ve Araştırma Bürosu
b)     Sanat Bürosu
c)      Siyaset Bürosu
d)     Edebiyat Bürosu



BÜROLARIN AMAÇLARI VE ÇALIŞMA PRENSİPLERİ



Madde 12- Büroların amacı:

Basmakalıp değil, öğrencilere dayalı ve onların ilgi alanlarına yönelen kulübün adının anılmasıyla eşdeğer bir gerçeği çalışma sistemine oturtması hedeflenmiştir. SFK öğrenci topluluklarının isteği ve tam bir ortaklaşa çalışma imkânının egemen olduğu bir kulüp hedeflemektedir. SFK klasik anlayışın ötesine geçirerek çalışmalarını günden, güne geliştirmek isteğindedir. Bürolarda kolektif çalışmanın yaşanacağı ve bu çalışmaların kulüp üyelerine aktarılacağı bir yapı kurmak ister. Çalışmaların tüm kulüp içerisinde sunumlarla, görsel aktivitelerle zenginleştirilmesi için zemin hazırlanılacak ve de çalışmaların niteliği bakımından zenginleştirilmesine gayret edilecektir. Bürolar, üyelerinin tüm alanlardaki entelektüel bilgisini arttırmak için çaba sarfedecektir.



Madde 13- SFK’daki bürolar:


a)     BİLİM VE ARAŞTIRMA BÜROSU
İnsanoğlunun içinde yaşadığı toplumu, çevresini kapsayan maddi dünyayı ve bu dünyada yaşayan tüm canlı varlıkları öğrenmesi her zaman zor olmuştur. Bu zorlanmanın sebebi bireylerin tek başına yaptıkları dağınık çalışmalardır. Dahası tek başına yapılan çalışmalardaki zorlanma, insanlarda yılgınlığa neden olmuş ve bilimsel araştırmalara karşı bir soğukluk hissettirmiştir. Günümüzde bilimsel araştırmalara ilgisi olmayan pek çok insan vardır.  Bilimsel ve toplumsal çalışmalardan haberi dahi olmayan bireyler için çalışmalar yapılmalı; bilimin anlaşılır bir şekilde anlatılması hedeflenmelidir. Ancak bu tip çalışmalarla toplumda ileri düşünceler sağlanabilir. İleri bir düşüncenin olmazsa olmazı bilim olduğuna göre, maddi dünyayı ve doğadaki varlıkları keşfetmek toplu halde yapılan çalışmalarla daha büyük önem kazanacaktır. Bunun da sebebi araştırmacı bir yapının benimsenmesidir. Bilimin tüm alanlara girdiği düşünülürse, tüm konu başlıkları bilimsel ve rasyonalist çalışmalar ışığında aydınlatılırsa, işe o zaman kulüp içerisinde yapılan tüm çalışmalar otomatikman gelişir. Bilimin araştırma dallarının (Tarih, Sosyoloji, Felsefe, Dilbilim, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Coğrafya) tamamını araştırmak bizlere yaşadığımız dünyanın haritasını çıkartır.
Tekrar etmek gerekirse bilim bürosunun yapacağı çalışmalar tüm büroları ilgilendiren çalışmalar olacaktır. Bilimsel verileri değerlendiren, tartışan, sunumlar yapan ve araştırma yazıları yayınlayan bir büro olacaktır.



b)     SANAT BÜROSU


Sanatın amacı insanlara yönelik ürünler ortaya çıkartarak, toplumun ilerlemesine katkıda bulunmaktır. Bir birey için entelektüel düzeye sahip olmak önemli bir faktördür. Sürekliliği olan ve asla tükenmeyen, yaratıcılı geliştiren ve dünyaya farklı bir pencereden bakmayı sağlayan sanatı anlamak ve aynı derecede uygulamak son derece önemlidir. İstenilen esas husus, Sosyoloji ve Felsefe sanatla taçlansın, insanların zihinlerinde kalıcı katkılarda bulunsun. Öğrenci topluluklarının günümüz toplumunda sanattan uzak durması, sanatın anlaşılamamasından kaynaklanmaktadır.  Popüler kültürün gençliğe empoze ettiği sanat anlayışının, ne denli altyapısız olduğunun anlaşılması ve tüm çağlarda var olan sanatın gerçekliklerine inerek araştırılması sağlanacaktır. İnsanlarda entelektüel bir altyapı oluşturulması bu büronun hedefidir. Amaç edinilen tüm bu hususlar yani, 21.y.y.’daki sanat anlayışının giderek yozlaştığı, dahası metalaştırıldığı dünyada gençliğe düşen görevin insana endeksli çalışmalar gerçekleştirerek sanatı tüm yaşanılan alanlara yaymasıyla başarmasıdır. Tüm bu çalışmaların üniversitenin bilimsel ortamında gerçekleşecek olması, görev edinilen hususun daha iyi kavranarak gerçek sanatın farkındalığını arttırmak Sosyoloji ve Felsefe kulübünün sanat bürosunun hedeflediği esaslardandır. Son olarak sanat bürosunun içerisinde olan atölyeler: Sinema, Resim inceleme ve Afiş dir.



   c)      SİYASET BÜROSU



Siyaset üretmek bir düşünce kulübünün olmazsa olmazıdır. Günümüz gençliğine sık, sık “Apolitik, siyasetten ve düşünceden uzak gençler yetişmekte” söylemlerinin yaygınlaştığı bir ortamda, üniversitede bulunan düşünce kulübünün, dile getirilen apolitik sıfatının nasıl şartlar yaratılarak gençler üzerinde adeta küçük düşürücü bir şekilde kullanıldığının farkına varması, bu söylemi ortadan kaldırmak için çalışma yapması o kulüp için tek doğru yoldur. Siyaset bürosunun; aklı ön planda tutarak siyasetin ilkelerini ve felsefesini üyelerine anlatması temel hedefi olmalıdır. Özellikle yaşadığımız çağda tüm kavramlar karmaşık bir hale gelmişken, bundan siyasette nasibini fazlasıyla almış bulunmaktadır. Günümüz toplumunda siyaset ve gençlik kelimelerinin bir araya getirilmesinden bile rahatsızlık duyulurken, gençlik için apolitik sıfatını sürekli kullanmak nasıl bir yoldur… bilinmez. İşte, sosyoloji ve felsefeyi düşüncelerinde temel alanlar, bu yanlış anlaşılmaları ortadan kaldırmak için çabalayacaktır.  Eğer gençlikten gelecek bir tehlikenin siyaset aracılığıyla hortlayacağını düşünenler varsa, onlara tekrar bu konu üzerinde fikir yürütmelerini tavsiye etmekten başka seçeneğimiz yoktur. Düşünceyi baz alan bir kulübün üyesi, siyaseti öğrenmelidir;
 Tarihini araştırmalıdır; fikir yürütmeli ve tartışmalıdır. Tüm bu olgular olumlu bir şekilde gerçekleştirildiğinde, felsefesi olan bir siyaset ancak yapılabilir. SFK tüm ilerici unsurlarıyla bir fikir temeli üzerinde düşünecek ve siyaset konusunda bu prensiplere uyacaktır. Filozoflar ve toplum bilimciler araştırılacak, antik çağdan günümüze gelen siyasi fikir akımları konuşulacak ve tartışılacaktır. Yapılan bu çalışmalarda siyasi düşünceler, karşılıklı konuşmalar ve tartışmalar kulüp içersinde gerçekleştirilecektir.


   d)     EDEBİYAT BÜROSU



Felsefe sözcüklerle dövüşür denir. İşte edebiyatın gücünün kelimelerden gelmesi edebiyat kurallarını önemli kılar. Günümüz edebiyatının yanı sıra orta çağa kadar uzanan edebiyatın derinlemesine araştırılması edebiyat bürosu tarafından sağlanacak ve edebiyatı kalıplara sığdırmadan insanlara aktaracaktır. Tüm bu çalışmaları yapabilmesi için edebiyat bürosunun içersinde bulunan (Tiyatro, Şiir, Kitap Araştırma) atölyeleri kullanılacaktır. Atölyelerin çalışmaları alışa gelmiş kulüp çalışma sisteminin ötesine geçmelidir. Yani, üyeler sürekli üretim içerisinde olmalıdırlar. Denemeler, şiirler, hikâyeler, oyunlar kaleme almalıdırlar. Ayrıca büro kitaplar üzerinde duracaktır. Edebiyat bürosunun üstünde titizlikle durduğu husus kitap araştırma atölyesinin yapacağı aylık kitap araştırmaları olacaktır. Üyelere kitaplar tanıtılacak, tavsiyelerde bulunulacaktır. Ülkemizde gün geçtikçe azalan kitap okuru sayısını kendi üniversitesinde mütevazı çalışmalarıyla yükseltmeye gayret edecektir. Kulüp dergisi aracılığıyla büronun içerisinde yapılacak tüm yazı çalışmaları yayınlanacaktır. Dergi için önemi büyük olan bir bürodur. Büronun içerisinde kolektif çalışmanın yanı sıra bireysel çalışmalarda önemli bir yer teşkil edecektir. Yılda bir veya iki defa düzenlenecek olan büro içersinde yapılacak olan yarışma: Hikaye, oyun yazarlığı, şiir dallarında gerçekleştirilecektir.  



B) YÖNETİM KURULU



Madde 14- Merkez yönetim kurlunda bulunan birimler:


a)     Planlama Kurulu
b)     Kulüp Sözcüsü
c)     Dış Temsilci
d)     Kâtip/Yazman
e)     Bütçe sorumlusu
f)       Büro Sözcüleri



PLANLAMA KURULU


Planlama kurulunun amacı okulda ve kulüpte olacak çalışmalar için plan taslağı oluşturmaktır. Planlama kurulu okulun durumuna göre bir çalışma planı hazırlamak zorundadır; üyeler hakkında bilgisi bulunmalıdır; üyelerin tercihlerine yönelik çalışmaları belirlemelidir. Kulübün elindeki olanaklarla neler yapabileceğini planlar. Bu kurulun en önemli işlevlerinden biri ise, okulda bir önceki yıl ne yaptık, bu yıl ne yapacağız, önümüzdeki yıl ne yapmalıyız gibi araştırmaları yazılı bir şekilde kayıt altına almasıdır. Okul içi ve okul dışı araştırmalar yapmalıdır. Planlama bölümünün yaptığı araştırmalar sonucunda bu araştırmalar aylık Merkez yönetim kurulu toplantısına yazılı olarak sunulacaktır. Plan taslağı üzerinde Merkez yönetim kurulunda tartışılır ve karara bağlanır. Fakat tartışılıp kabul edilen sadece taslağı olacaktır. Plan olabilmesi için ise, haftalık yapılan toplantılarda Merkez yönetim kurulunda alınan karar taslağı tüm kulüp üyelerine sunulacaktır. Tüm kulüp üyelerinin taslak üzerinde hemfikir olması üzerine plan hayata geçirilecektir. Eğer bu yapılan plan taslağı benimsenmeyecek olursa, plan taslağına karşı çıkan büro veya kişilerin karşı-plan taslağını Merkez yönetim kuruluna sunmaları gerekir. Yapılan bu çalışmalar kulüp içerisinde sadece bir karar merciinin değil tüm kulübün yönetime ortak olduğunu gösterecektir.



KULÜP SÖZCÜSÜ


Kulüp sözcüsü tek bir kişiden oluşur. Kulüp sözcüsü okul içerisinde birçok öğretim görevlisini, öğrencileri, idari kadro hakkında bilgisi olan kişidir. Amacı okul içerisinde kulübün anlık organizasyonunu sağlamasıdır. Kulübün okul için aldığı tüm kararların uygulayıcısı konumundadır. Şöyle ki, alınan kararlar doğrultusunda rektörlükle iletişim kurması gereken, öğrenci ve öğretim üyelerine ulaşan kişi olacaktır. Üyelerin okul içi çalışmalarını organize eder. Afiş çalışması gibi çalışmalarda üyeler arasında işbölümü yapar. Eğer Merkez yönetim kurulu okul içerisindeki öğretim üyelerinden kulüp için bir konferansta konuşmacı olarak çağırılması istenirse bunu öğretim görevlisine kulüp sözcüsü iletecektir. Aynı zamanda Hazırlık bölümü sorumlusudur. Fakülte bölümleri için geçerli olmayan durum hazırlık bölümü için farklıdır. Okul sözcüsü yani gelen öğrencilerden sorumludur. Yeni gelen öğrencilerin kulüp içerisindeki entegrasyonlarını sağlayacak kişidir.



DIŞ TEMSİLCİ


Dış temsilcinin görevi Merkez yönetim kurulunun kararlaştırdığı konuları diğer üniversitelere ve yeri geldiğinde dergi ve gazetelere iletmesidir. Yani, kulübün dış sorumlusu konumundadır ve diğer üniversitelerdeki öğrencilerle iletişime geçen kişidir. Kısacası okuldaki kulübü dışarıya duyuracak kişidir. Diğer üniversitelerde olan ve o üniversiteyle iletişimimizi yine dış temsilci sağlayacaktır. Yazarlarla, üniversite hocalarıyla vs. ile yine iletişim sağlamsı gereken kişidir. Kulübün dışarıdaki temsilcisidir. Çağırılacak konuşmacılar hakkında da elinin altında iletişim bilgilerini bulundurmalıdır. Tüm ilgi kuruluş ve kişilerle ilgili elinde adres, telefon bilgilerini bulundurmalıdır.



KÂTİP/YAZMAN


Merkez yönetim kurulunda alınan kararları, toplantılarda önemli olarak görülen konuşmaları da dahi kayıt altına almalıdır. Alınan tüm notları temize çekerek aylık bir dosyada kayıt altına alıp tüm belgeleri toplamalıdır. Tüm dosya, yazışma ve belgelerden sorumlu olan kişidir. Kulübün dergi çıkartası halinde derginin yazı işleri sorumlusudur. Dergi konusunda bürolardan, kişilerden gelecek yazıların planlamasını yine yazman yapacaktır.



BÜTÇE SORUMLUSU


Kulüp içerisindeki tüm gelir ve giderleri hesaplayan, eğer toplanırsa üyelik aidatlarının toplanmasından sorumlu olan kişidir. Planlama kuruluna bütçe hakkında bilgi sunar. Dergiden gelen geliri kayıt altına alır, gelirlerden kulüp için veya diğer aktiviteler için ödenek gerektiğinde istenen ödeneğin verilip verilmeyeceğine (gelir ve gider durumuna bakarak)bütçe sorumlusu karar veriri.





BÜRO SÖZCÜLERİ


Her dört büronun içerisinden Merkez yönetim kurulunda o büroyu temsil etmesi için bir sözcü seçilir. Aylık Merkez Komite toplantılarında büro adına karar alma yetisine sahiptir. Bürolar o ay yaptıkları çalışmaların hepsini yazılı bir şekilde Merkez Komiteye sunması gerekir. Eğer bir büro kendi çalışma taslağını hazırlamışsa bunu planlama kuruluna yazılı sunmak zorundadır.



YÖNETİM KURULUNUN GÖREV VE YETKİLERİ



Madde 15- Yönetim kurulunun görev ve yetkileri:


a)            Üniversite yönetimi ve kurullarıyla İletişimi sağlar.
b)            İlgili kuruluşlarla temas kurulması ve ortak faaliyet düzenlenmesi konusunda girişimde bulunur.
c)             Gündem maddeleri belirler ve gündemi belirleyen konuların demokratik bir platformda tartışılmasını sağlar.
d)            Topluluk tüzüğünde yapılacak ek ve değişiklikleri belirler ve bunları Genel Kurul toplantılarında üyelerin oylarına sunar.
e)      Faaliyetlerin devamını ve verimliliğini sağlar.
f)        Yönetim Kurulu her ayın ilk haftası olağan toplantısını yapar.
g)            Topluluk içi disiplini sağlar ve gerekli görüldüğünde disiplin cezalarını verir.
h)             Topluluk üyelerine gerektiğinde görevler verir.
i)                  Ders ve faaliyet programını hazırlar.
j)                  Sponsor firma, kurum ve kuruluş bulunması için girişimlerde bulunur.
k)      Üye yapar ve üyeler hakkında fikir sahibidir.


C) DİSİPLİN KURULU

    Madde 16- Disiplin kurulunu oluşturacak olan kişileri yönetim kurulu belirleyecektir. Bu kurul beş kişiden oluşacaktır.


Madde 17- Disiplin kuruluna seçilecek olan kişiler yönetim kurulunun içersinden belirlenmez. Bu üyeler kulüp içersinden seçilecektir. Disiplin kuruluna seçilecek olan üyeler üç aktif üye, iki de yeni üye olacaktır.


Madde 18- a) Disiplin kurulu belli zamanlarda üst karar mercii olarak oluşturulacaktır. Bu kurul tüzüğe göre bir üyenin alacağı disiplin cezasını karara bağlayacak kurul olacaktır.
b)     Yönetim Kurulu tüm kulübün sorumluluğunu üstlenen bir kuruldur. Eğer bu kurul sorumluluğu olan konuları yerine getirmiyorsa, disiplin kurulu yönetimdeki birim veya birimlere uyarı cezası verebilir. Denetmenin sunacağı tutanağı değerlendirecek ve buna göre bir disiplin cezası belirleyecektir. Uyarı alan yönetim kurulu üyesi, alınan uyarıyı dikkate alamaz ise kulüpten ihraç edilecektir.


Madde 18- Gerekli olduğu zamanlarda disiplin kurulu, yönetim kurulu toplantısında bir sözcüyle katılacaktır. Disiplin kurulu almış olduğu disiplin kararını yazılı olarak yönetime sunacaktır.



D) DENETMEN’İN GÖREV VE YETKİLERİ



Madde 20- Denetmen yönetim kurulunun kararlaştıracağı üyeden oluşacaktır.


Madde 21- Denetmen görevine tek bir kişi seçilecektir.


Madde 22- a) Kulüpteki tüm büroları denetleme yetkisi olacak olan denetmen, planlama kurulu ve disiplin kuruluyla koordineli bir şekilde çalışacak, kulüpte aksayan bir yer gördüğü takdirde, bunu yönetim kurulu toplantısında değerlendirecektir.
b)     Denetmen yönetim kurulunu da denetleme yetkisine sahiptir. Yönetim kurulunda gördüğü aksaklığı (görevini yerine getirmeyen kişiler) yönetim kurulu toplantısında gündeme getirecektir. İkaz niteliğinde olacak olan bu yazılı sunum yönetim kurulunda bulunan birim veya birimlerce en kısa sürede düzeltilmez ise denetmen, disiplin kuruluna bu konu hakkında tutanak hazırladıktan sonra aksaklığı gidermek için yönetim kuruluna seçimin tekrardan düzenlenip görevlerin tekrardan dağıtılmasını isteyecektir.



E) GENEL SEKRETER

Madde 23- Genel sekreter kulüp içersinde yapılacak tüm toplantılarda moderatörlük görevini yapacaktır. Düzenlenecek olan kimi toplantı ve formlarda da moderatör olacaktır. Aynı zamanda yapılacak yıllık seçimlerden önce seçim için yapılan başvuruları kabul edip liste haline getirecektir. Bu görevi üstlenecek olan kişiler yönetim kurulunda kulüp sözcüsü veya yazman olan görevliler genel sekreterlik görevine getirilecektir.


F) ONUR KURULU

Madde 24- Bu kurul için görev alacak kişiler, en az üç veya en fazla altı kişi olarak yönetim kurulu tarafından belirlenir. Bu kurul için tüm üyeler aday gösterilebilir. Onur kurulu bir nevi kulübün düzenleyeceği etkinliklerde jüri görevinde olacaktır. Kulüp içersinde veya kulüp tarafından düzenlenecek olan tüm organizasyonların takibinden sorumlu olacaktır.




BÖLÜM 4

MALİ HÜKÜMLER



A) AİDAT


Madde 25- a) Planlama ve bütçe sorumlusunun kulüp için aidat belirlemesi ile aidat tasarısı oluşturulur. Bu tasarı yapılan kulüp toplantısında gündeme getirilir. Tüm üyelerin kendilerine sunulan aidat seçeneklerinden birini belirlemesinin ardından, üyeliği süresince belirlediği aidat geçerli olacaktır. Yılın ilk haftası yapılacak olan yönetim kururlu toplantısında o yılın bütçe tasarısı yapılacak,  gelir ve giderlerin göz önünde bulundurulacağı bir aidat tablosu çıkartılacaktır.


b)     Aidatını ödemeyen üyelere uygulanacak olan işlem, her üyenin ödemediği aidatın toplam değerinin belirlenip, edebiyat bürosu-kitap araştırma atölyesinin belirleyeceği bir kitabın üye tarafından kulüp kütüphanesine alımı sağlanacaktır.


Madde 26- Üyelerden alınacak olan aidat her ayın en geç 15’ine kadar üyelerden temin edilecektir.




B) FON OLUŞTURULMASI



Madde 27- Yılın ilk haftası yapılacak olan yönetim kurulu toplantısında kulüp fonu oluşturulabilmesi için ayrıntılı bir planlama yapılacaktır. Yıl içerisinde yapılacak olan çalışmaları göz önünde bulundurarak okul ödeneğinden ayrı bir fon oluşturulması sağlanacaktır. Planlama kurulunun yapacağı çalışma, bütçe sorumlusuna sunulacaktır.  Her ay gelecek olan aidatın %25’lik bir kısmı ihtiyati fon bütçesine dâhil edilmelidir.





BÖLÜM 5

ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER




A) TOPLANMA


Madde 28- a) Kulüp düzenli olarak her hafta büroların atölye çalışmalarını düzenler. Yapılacak olan tüm atölye çalışmaları (madde 13) belirtilmiştir. Her bir büro yaptığı çalışmayı kendisine ait olan sıra neticesi ile o hafta gerçekleştirecektir. Her ayın ilk haftası düzenlenecek olan yönetim kurulu toplantısında büroların sözcüleri seçtikleri konu başlıklarını yönetime sunacaklar ve yapılan toplantıda çalışma atölyelerinin konuları belirlenecektir.
b)     Kulüp çalışma atölyelerinin yapacakları toplantı yerinin belirlenmesinin ardından, her ay düzenli bir şekilde çalışmalar gerçekleştirilebilir.
c)      Yönetim kurulu toplantılarını kulüp odasında gerçekleştirecektir. Her ayın ilk haftası yapılacak toplantıların haricinde ise kulüp odası, içerisinde bulunan kütüphane ve çalışma masası, kulüp üyelerinin boş zamanlarında veya ders aralarında çalışmalarına, tahsis edilecektir. Üyelerin bir araya gelmelerine ve birlikte zaman geçirmelerine olanak sağlayacaktır. Kulüp bütçesinden ayrılan fonun bir kısmı kulüp odasının ihtiyaçlarında kullanılabilir.
d)     Sağlık, kültür ve spor daire başkanlığının tahsis edeceği toplantı salonu veya sınıfta toplantılar gerekleştirilir. Bunun haricinde toplantılar, toplantı yeri veya kulüp odası haricinde başka bir yerde yapılamaz.
e)      Sene başında ve sene ortasında yapılacak olan ilk toplantıda o döneme ait toplantı günü ve saati tüm üyelerin kararıyla belirlenir.
f)        Yapılacak toplantılarda, toplantıları yönetme görevi(moderatör) kulüp sözcüsünündür.


Madde 29- Merkez yönetim kurulu toplantılarını her ayın ilk haftası gerçekleştirir. Bu toplantıya; Planlama Kurulu üyeleri, Kulüp Sözcüsü, Dış Temsilci, Yazman, Bütçe Sorumlusu ve Büro Temsilcilerinin katılmaları gerekmektedir.





B) ÇALIŞMA BİRİMLERİ

Madde 30- SFK’da büro sistemi uygulanmaktadır. Bu sistemin amacı, bir düşünce kulübünü çeşitli kollara bölünerek daha bilimsel bir çalışma gerçekleştirmek gayesinde olmasıdır. Büroların alt dallarını oluşturan atölyeler, büroların içeriğini oluşturmaktadır. Bu atölyeler üyeler için farklı çalışma alanlarını oluşturacak şekilde işlev görür.

Madde 31- a) Çalışma birimleri bazı durumlarda bürolardan bağımsız olarak kurulabilinir. Bunu gerektiren haller ise; çeşitli araştırma çalışmaları (anket vb.) ve kulüp için gerekli olan kimi görevlerdir.
b)     Bağımsız olarak oluşturulacak çalışma guruplarını sadece Merkez yönetim kurulunda bulunan Planlama Kurulu, Kulüp sözcüsü ve Dış temsilci gerek gördüğü takdirde, çalışama birimlerini oluşturabilirler.
c)      SFK’nın önemsediği diğer bir husus, dâhilinde üye olarak bulunan veya kulüple hiçbir bağı olmayan kişiler için ek dersler tertiplemesi olacaktır. Talebe bağlı olarak yapılabilecek bu çalışmalar için, kişilerin yönetim kuruluna talebini bildirmesi yetecektir.



C) TUTULACAK KAYITLAR
 


Madde 32- SFK’da ki tüm yazılı çalışmaların kayıt altına alınması istenmektedir. Amaç edinilen şey ise, bu çalışmaların zengin bir kaynak bilgi oluşturacak olmasıdır. Tutulacak tüm kayıtların sorumluluğu yazmana aittir. Araştırma çalışmalarının haricinde kayıt altında tutulması gereken diğer bir dosya üyelik kayıtlarının bulunduğu dosyadır. Bu dosyalar da yazmanın sorumluluğundadır.



D) FESİH VE DEVİR
 


Madde 33- Sosyoloji ve Felsefe Kulübü devredilemez. Tüm üyelerin kararıyla kulüp kapatılabilir.


Madde 34- a) Bir büronun fes edilebilmesinin tek şartı yerine başka bir büronun kurulmasıdır.
b) Bürolarda yapılacak bu değişiklikler o büronun üyelerinin katılacağı merkez yürütme kurulu toplantısıyla belirlenir. Bürolar ile ilgili fesih işlemi öğrenim yılının başladığı ilk haftada yapılacak olan merkez yürütme kurulunda görüşülür.
c)   Büroların devredilmesi, işlemeyen bir büronun bir başka büroyla birleştirilmesinden ibarettir. Yapılan bu birleştirmeden sonra iki büro tek büro şeklinde çalışmalar yapar.
d)   Büroların devredilme işleminden sonra devredilen büronun yerine kurulmak üzere planlama kurulu tarafından yeni kurulacak büro için bir taslak hazırlanır. Bu taslaklar tüm üyelere sunulur herkesin onayıyla büro açılabilir.



E) BÜROLAR VE MERKEZ YÖNETİM KURULU SEÇİMLERİ


Madde 35-  SFk’da seçimler üç alanda yapılır. İlki, Merkez yönetim kurulu seçimidir. İkinci aşama, büroların belirlenmesi olacaktır. Seçimlerin üçüncü aşaması ise, disiplin kurulu için yapılacak seçimdir.

Madde 36- Seçimlerin uygulanma esasları:
a)     Birimler için aday olmak isteyenler seçimden üç gün önce adlarını Genel Sekretere sunmak zorundadırlar (Madde 23). Genel Sekreterin yapacağı seçim listesi seçmen olan aktif üyelere sunulacaktır. Kapalı oylanacak olan seçim de, bir seçmen listedeki beş farklı birim için (Planlama Kurulu, Kulüp Sözcüsü, Dış Temsilci, Yazman, Bütçe sorumlusu) o birimdeki adayını işaretleyecektir (Bir listede toplam beş farklı birimlerden olan beş aday işaretlenmiş olacaktır).
b)     Merkez yönetim kurulu için yapılacak seçim; Madde 5/c de belirtildiği üzere Merkez yönetim kuruluna seçilecek üyeler, aktif üyeler arasından seçilir. Merkez yönetim kurulunun içerisinde görev yapacak birimler; Planlama kurulu için üç, Kulüp sözcülü için bir, Dış temsilci görevi için bir, Yazmanlık görevi için iki, ve Bütçe sorumluluğu görevine iki kişi seçilecektir.  
c)      Bürolarda yapılacak seçimler, büroların kendi içerisinden belirleyecekleri bir adayı o büronun sözcülüğüne getirmesidir. Büro sözcülüğüne getirilmek için aktif üye olma şartı yoktur; kulübe yeni katılan bir üye de büro sözcüsü olabilir.
d)     Disiplin kurulu için belirlenecek seçim yöntemi Madde 15 ve 16 da belirtilmiştir. Seçimlerden sonra oluşturulan yeni Merkez yönetim kurulu en az bir hafta içersinde disiplin kurulunu belirlemesi gerekmektedir.