4 Kasım 2011 Cuma

BİR TOPLULUĞA İHTİYAÇ VARDIR!

Üniversite çevresi yetişmiş bireylerden oluşan toplumsal yapının şekillendiği bir yerdir. Günümüzde üniversitenin bilimsel bir yöntem ışığında yetişmiş bireyler yetiştirebildiğini söyleyebilir miyiz? Peki, düşünmeyen, yorumlamayan, tartışmayan salt o anın veya o günün koşullarıyla yetinen bir zihniyet bizi yani toplumumuzu ne kadar ileri taşıyabilir. Tüm bu eksilerin artıya dönüştürülmesi sürecinde, sanırım en uygun yer üniversitenin özgürlük ortamı olacaktır. Bu ortamın bizlere sağlanmamış olmasında bizim de büyük payımız var. Yaşanan tüm eksikliklerin bizlerde nelere mal olduğunu düşünelim ve cevap getirdiğimiz bu sorunsalın çözümü için bir an önce kendimize düşen görevleri aksatmadan yerine getirelim.

Bizim istediğimiz şey aslına bakılırsa açık ve yalın. Biz üniversitenin özgürlükçü ortamının sağlanmasını istiyoruz. Göstermelik değil, gerçekten kendini hissettiren bir ortamdan… İşte, bizlerin gelişimi için asıl önemli olanın bu sürecin başarısının sağlanması olacaktır. Fakat gördüklerimiz bize, bu ortamın hazırlanmasında çok büyük yollar kat etmemizin gerekliliğini gösteriyor.

Bizlerin anlamadığı diğer bir husus ise, kuşağımızın neden bazı şeyleri talep etmediğidir. Yaşadığımız toplumda ve yaşadığımız Dünyada o kadar çok araştırılmayı bekleyen bilgi var ki, neden azıyla yetinmenin aczine düşüyoruz? Beklide bilginin sahibi olmak istemeyecek kadar konformist olduğumuz için olabilir. Zihinsel tembellik! Tüm boş işlerin uğruna seferber olan bir yapı; iş bilgi üretmeye, düşünmeye gelince, yapılan bu uygulamaların boşuna olduğunu düşünüyor.

Sormak istiyoruz sizce hangi mantalite bu toplumda kabul görecek ve büyük işlerde mevki sahibi olacak? Tabii ki bu yapıda zihinsel tembellik tüm gücünü hissettirerek galip gelecektir.

İşte biz tüm bu yanlış uygulamaları değiştirmek istiyoruz.

Okan Üniversitesi Sosyoloji ve Felsefe Kulübü 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder